Amalgamfri - sjukdomsfri


De sex tänderna såg ut som amalgamklumpar när Gun Jansson från Västerås bestämde sig för att dra ut dem. Efter att ha läst om att amalgam förorsakade olika hälsoproblem, gjorde den då 60-åriga damen detta i hopp om att kanske bli bättre från reumatismen.
 
När alla sex tänderna var utdragna försvann plötsligt det flimmer för ögonen, som hon hade haft sedan 12-årsåldern, efter det att hon varit hos en tandläkare för behandling. Därefter började den ena sjukdomen efter den andra att lämna henne och idag lever hon i en helt ny och annorlunda tillvaro som 80-åring.

 
 

- När jag var 12 år var mina tänder dåliga. Det var följden av att vara första barnbarnet i en lantbrukarfamilj och med morbröder och mostrar som gav mig godsaker. Det var dåligt med tandborstningen på den tiden. Därför blev det mycket hål i tänderna överallt i munnen. Sedan fick jag amalgam.

 

 

 

      Gun blev frisk från både reumatism

och migrän efter amalgamsaneringen

 

- En väldigt noggrann tandläkare i Nyköping såg till detta. Jag minns att han inte använde något som helst skydd. Jag svalde amalgam också, berättar Gun Jansson.

 

 

Sjukdom efter sjukdom

 

Gun hade aldrig varit sjuk förut, men nu efter ingreppet, började ovanliga symptom att visa sig.

 

 

- Plötsligt fick jag ett slags sick-sack flimmer för ögonen, som varade cirka en halvtimme och återkom ett par gånger i veckan. Dessutom fick jag en mildare form av migrän som kunde vara en dag. Under högläsningen i skolan undrade läraren vad som var fel med mig, jag som normalt läste bra, men nu inte kunde se orden, berättar damen på sitt lugna sätt och fortsätter:

 

 

- Sedan fick jag värk i ljumskarna. Det gjorde ont när jag sprang. Jag förstod inte då att det var amalgamet som var orsak till allt detta. Till sist blev min far trött på alltihop och vi åkte till sjukhuset.

 

 

De tog bort halsmandlarna på den lilla flickan, men samma problem fortsatte efter det. Läkarna kunde inget göra utan sa bara att hon kunde vara glad att hon inte hade flera dagars huvudvärk. Så fortsatte det också i vuxen ålder. När hon körde bil fick hon ofta stanna och ta en kvarts paus när ”anfallen” kom. Det hände också att hon plötsligt kunde ramla medan hon gick på en rak väg. Det skedde några gånger om året och utan förvarning.

 

 

- Jag gjorde mig märkligt nog inte så värst illa, säger hon.

Sedan tillkom artros, som är reumatism med stelhet och väldigt onda och svullna händer som hon inte längre kunde använda som hon ville. Skolmedicinen erbjöd nu ”hjälp” med kortison, utan hennes vetskap om vad tabletterna innehöll.

 

 

Så kom diabetes i raden av sjukdomar och läkarna berättade att det nog var en biverkning av kortisonet, som hon inte kände till att hon använt.

 

 


Vändpunkten

 

Vid 60-års ålder började hon använda olika naturmedel, bland annat gurkmeja i ett försök att  själv hitta en lösning på problemen. Efter att ha läst om amalgamproblematiken ville hon dra ut tänderna med amalgam i.

 

 

- De största tänderna var ju bara stora amalgamklumpar, som hon säger.

 

 

Tandläkaren log åt detta och sa att då skulle hon ju inte kunna tugga. Hon insisterade dock på detta och det gjorde att han var tvungen att dra ut sammanlagt sex av de bakersta tänderna i hennes mun, som också innehöll guld. Guld tillsammans med amalgam orsakar en reaktion som gör att kvicksilvret frigörs betydligt snabbare ut i kroppen.

 

 

- Det märkliga var att när den sista av dessa sex tänder var utdragen, återkom flimmerreaktionen endast gång och det var för sista gången. Jag hade ingen aning om att utdragningen av tänderna, i själva verket amalgamborttagningen, var lösningen på detta handikapp. Jag tänkte bara att om jag kunde bli kvitt värken efter saneringen, så skulle det vara bra. Jag har aldrig mer under de senaste 20 åren haft något flimmer för ögonen, säger Gun Jansson glatt. – Då förstod jag att problemet hade uppstått på grund av amalgamet som jag fick insatt som 12-åring.

 

 


Förändringen – förvandlingen

 

- Reumatismen försvann. Det tog ungefär ett kvartal.

Jag har ingen reumatism längre, poängterar Gun på sitt sakliga sätt och fortsätter:

 

 

- Migränen försvann på en vecka. Har inte haft den sedan dess, den som också var ett handikapp för mig. Otroligt fantastiskt, ler hon.

 

 

- Jag kan inte fatta det än idag. Det är det bästa som har hänt mig.

 

 

Hon är mycket tacksam till Amalgamskadefonden för all information och stöd och säger:

 

 

- Jag är så tacksam, så att när jag går bort vill jag hellre att pengar går till Amalgamskadefonden, istället för till blommor på min begravning.

 

 


Mot amalgampropaganda

 

- För ett par år sedan var jag med på en av Strandgårdens hälsoresor till Grekland. På kvällen hölls några föredrag och där var en tandläkare som försvarade amalgam. Hon hävdade att det var väl bra och inte så farligt. Det var så hållbart och så billigt att sätta i tänderna på folk i u-länderna, ansåg hon.

 

 

- Vanligtvis är jag väldigt beskedlig av mig, fortsätter Gun.

 

 

- Men då blev jag arg. Det var första och enda gången som jag reste mig och tog mikrofonen och berättade hela min historia. Efteråt undrar jag hur jag vågade.

 

 

Hon fick mycket applåder efteråt, bland annat från docent Magnus Nylander, som var en av föreläsarna. Hon hade tidigare läst hans bok om amalgam och hälsa.

 

 

- Det fanns ingenting annat som hade kunnat hjälpa mig i min nöd, än att ta bort amalgamet. Jag känner också till flera andra som har blivit bättre av att göra det.

 

 

Gun Jansson berättar om folk som säger att plast inte håller som ersättning för amalgamet, men hon har själv en framtand som är halv och andra halvan är av plast. Den har hållit nu i 20 år.

 

 

- Så plasten är nog inte så dålig som de vill få den till, avslutar damen på 80, som fick ny hälsa vid 60.

 

 

 

 
Av Nils Bakke