Cecilia fick livet tillbaka!

 

Det var i början på 1990-talet som Cecilia Salmi plötsligt fick domningar i ansiktet, i vänster hand och fot. Hon uppsökte läkare och fick till svar att hon inte behövde oroa sig för det. “Man kunde ha det så och det var inte något farligt.”
 
 

Då var Cecilia i 25 årsåldern och levde ett aktivt liv. Hon jobbade som apotekare och var på väg att doktorera inom astma/allergi. På fritiden seglade hon mycket, höll på med keramik och hon gillade att träna både areobics och styrketräning, simning etc.

 

 

 

En del av livet

 

Naturligtvis tyckte hon att det var konstigt att hon som trivdes med sitt jobb och sitt liv kunde känna domningar utan orsak, men hon försökte slappna av och bortse från dem. Domningarna blev en del av henne som hon accepterade. Ibland var det sämre, ibland bättre, men de försvann inte.                          Cecilia är tacksam över hjälpen hon

fick genom Amalgamskadefonden.

 

Under mitten av 90-talet fick hon en svår bihåleinflammation som inte gav med sig förrän hon tog antibiotika. Men ganska snabbt var den tillbaka igen och nu blev återkommande bihåleinflammationer något som hon fick lära sig att leva med.

 

 

 

Graviditeten en lättnad

 

1996 blev Cecilia gravid och långsamt försvann domningarna. Hon mådde så bra av att vara gravid att blev två barn till i tät följd. Men sommaren 2001 när yngsta barnet var nästan 1 år kom domningarna tillbaka. Hennes arm blev så dålig att hon vissa dagar inte klarade av att klicka i säkerhetsbältena till barnens bilbarnstolar.

 


Den följande tiden blev en överlevnadskamp. Cecilia försökte vila så mycket som möjligt för att klara vardagen, men med tre små barn var det inte det lättaste. Och hur mycket hon än vilade kände hon sig inte piggare, vilket gjord henne förtvivlad.

 

 

 

Tröttheten som en svart säck över huvudet

 

Efter ett halvår började hon misstänka att det hade med hennes amalgam att göra. Hon såg att amalgamfyllningarna såg blanka ut på vissa ställen, de var inte svarta som de borde vara. Och hela tiden kände hon en “batterikänsla” i munnen.

 

 

Cecilia borrade ur en fyllning hos en tandläkare som inte använde några särskilda skyddsåtgärder och först kändes det bra. Men efter tre dagar blev hon så sjuk som hon aldrig hade varit tidigare. Tröttheten var som en svart säck över hennes huvud, hon kunde inte tänka klart. Att till exempel byta sängkläder var ett projekt som kunde ta en hel dag. Det kändes som hon gick omkring med en konstant influensa i kroppen.

 

 

 

Någon som förstod

 
Cecilia hittade Amalgamskadefondens nummer i telefonkatalogen. Hon ringde och äntligen fick hon kontakt med någon som förstod vad hon pratade om och som tog hennes funderingar kring amalgamet på allvar. Hon vände sig till en tandläkare som hade kunskap om säker amalgamsanering och hon bestämde sig för att byta ut alla sina fyllningar.


 

För att få ekonomiskt bidrag till saneringen krävdes intyg på att Cecilia varit sjuk en lång tid och därmed också en utredning av hennes domningar. Väntetiden på en sådan utredning beräknades till ungefär två år...

 

 

 

Inte tid att vänta

 

Cecilia som hela tiden blev sämre och sämre kände att hon inte hade tid att vänta. Hon bekostade saneringen själv och tog ut sina 12 fyllningar vid 4 olika tillfällen. Efter varje tillfälle blev hon sämre under någon månad, men inte lika dålig som vid den urborrning hon låtit göra allra först. 

 

 

Långsamt märkte Cecilia att hon började må bättre och bättre. Domningarna och de ständigt återkommande bihåleinflammationerna upphörde och till och med värk som hon haft i bröstryggen sedan tonåren försvann!

 

 

 

Allergisk reaktion

 

Cecilia säger att hon tror hon varit påverkad av amalgamet sedan högstadiet, även om det inte blev riktigt otäckt förrän hösten 2001. Hon har grubblat en hel del över varför hon blev bra under graviditeterna och tror att det beror på att immunförsvaret förändras under en graviditet.

 

 

Hennes slutsats är att hon haft en immunologisk reaktion mot kvicksilver som hennes kropp har försökt bekämpa precis som den bekämpar ett virus, därav de influensaliknande symtomen.

 

 

 

En ny Cecilia

 

2002 var Cecilia tillbaka på jobbet igen. När det gått ungefär ett år mådde hon så bra att hon och hennes man bestämde sig för att skaffa ett barn till. Det blev tvillingar den gången och Cecilia berättar glädjestrålande att det har gått fantastiskt bra.

 

 

I år har Cecilia för första gången på 10 år kunnat genomföra ett tufft konditionspass på gymmet, vilket hon ser som en stor seger.  

Cecilias man säger att det känns som att han har fått en ny fru.

 

 

 

En del av livet


När Cecilia ser tillbaka är hon glad att det har gått så bra som det har gjort. Hon är tacksam över hjälpen hon fick genom Amalgamskadefonden. Hur gör man en sanering? Ska man äta kosttillskott? När hon var så sjuk att hon inte orkade med vardagen var det skönt att inte behöva sätta sig in i problematiken helt själv.

 


Cecilia som är van att röra sig i läkarkretsar säger att där är det i allmänhet tyst angående amalgamproblematiken.

 

 

- Det finns alldeles för lite oberoende forskningspengar inom detta område, avslutar Cecilia.

 

 

Läs om andra som varit svårt sjuka av sitt amalgam och har blivit friska efter amalgamsanering:

 

 

Staffans liv förändrat!

 

 

Kennet slapp förtidspension!

 

 

Självförtroendet tillbaka sedan amalgamet försvann

 

 

- Amalgamfri: Ny hälsa - nytt liv

 

 

Gun blev både amalgamfri och sjukdomsfri

 

 

Gudrun slipper migränen

 

 

Till slut förstod Helena Anliot att hon var kvicksilverförgiftad

 

 

Fri från mångårig depression