Gudrun slipper migränen


Det finns ett talesätt som säger att om man sätter en smålänning på en klippa så klarar han sig ändå.
Den beskrivningen passar bra på Gudrun Wettermark från Högsby nära den småländska ostkusten. I mer än 20 år hade hon besvärlig migrän.

 

- Jag har ofta gjort det jag velat, men det har kostat på. Ibland har jag stupat halvvägs. Efter amalgamsanering har migränen försvunnit nästan helt.

 

- Jag känner mig piggare idag än när jag var 25 år!

  
 
När man blir sjuk försöker man förstå. Man går tillbaka i tiden och söker ledtrådar som kan förklara varför man inte mår bra. Och när man sedan får facit i hand faller många bitar på plats.

 

 

Gudrun Wettermark fick som alla andra barn amalgamfyllningar redan i småskolan. Hon minns att hon ibland kände sig lite klen – hon som ville så mycket!

 

 

Det första migrän-anfallet kommer hon också väl ihåg. Det var 1971.

 

 

Gudrun levde ett liv med värk 

 

- Jag bodde inackorderad hos en tandläkare i Malmö, och hon erbjöd sig att gå igenom status på mina tänder.

 

 

På kort tid bytte hon ut gamla dåliga amalgamfyllningar mot nya. Jag var jätteglad över hjälpen.
 

 

Att detta skulle kunna ha något samband med de uppdykande migränanfallen tänkte Gudrun inte på. Inte förrän 20 år senare.

 

 

 

Restriktivt

 

Under de 20 åren kämpade Gudrun på för att klara ett liv med jobb och ungar – och migrän, ofta med kräkningar.

 

 

- Några gånger när jag skulle hämta

barnen på dagis var jag så dålig att jag inte kunde ta mig därifrån utan fick gå och lägga mig. Och bara att klä en sprattlande unge när man har migrän går inte alls.

 

 

I samband med att första barnet föddes 1976 gick Gudrun ner till 75 procents arbetstid. Den kortare arbetstiden i kombination med att hon jobbade som IT-konsult, en bransch där man tidigt fick flextid, har gjort att hon klarat av att jobba i alla år.

 


- Jag hade säkert kunnat bli sjukskrien på deltid men valde att själv gå ner i arbetstid. Kanske för att jag skämdes över att ha migrän, det var ingen sjukdom som var okej.

 


På många sätt var det ett restriktivt liv Gudrun levde de här åren. Så fort hon överskred gränser – för mycket sol, en bit ost, ansträngning, sömnbrist – kom migränen.

 

 


Fler symptom

 

Det uppkom så småningom också andra symptom på att något inte stod rätt till i Gudruns kropp. Hon hade problem med ymnig och oregelbunden mens, var allergisk mot metall, som silverörhängen och aluminiumklorid i deodoranter, ibland hade hon dimsyn och omotiverad hjärtklappning och ofta led hon av förstoppning.

 


Läkarna fann inga fel och menade att problemen berodde på att Gudrun stressade och arbetade mycket, att det hela var psykiskt. Att inte bli trodd var svårt.

 

 

Så Gudrun levde ett liv med värk. Och smärtstillande tabletter. Trots stark vilja styrde ändå migränen hennes liv på många sätt – det var ibland svårt att åka på semester, att boka in möten och att åta sig vissa arbetsuppgifter.

 

 


”Det gällde mitt liv”

 

Så småningom provade hon zonterapi, och en tid efter behandlingarna slapp hon huvudvärk. Men sedan kom den tillbaka igen.

 

 

- Det fanns något i kroppen som utlöste migränen, som var grunden till att jag var sjuk.

I mitten på 1980-talet gick Gudrun med i Hälsofrämjandet. Hon började äta mycket vitaminer och mineraler bland annat i form av frukt och grönt och mådde bra av det. En riktig aha-upplevelse fick hon också på en av Hälsofrämjandets kurser. 

 

 

- Jag insåg att jag kan påverka min hälsa själv, att jag inte behöver vara ett offer!

 


Den stora vändpunkten kom med en artikel i Arbetet 1991 om en kvinna som blivit fri från olika besvär efter att ha sanerat sina tandfyllningar. Artikeln ledde till att Gudrun gick på en av Tandvårdsskadeförbundets föreläsningar.

 

 

Hon skickade också in ett feces-prov 1992 för att få veta om hon hade kvicksilver i kroppen. Provet var mycket tydligt – kvicksilverhalten låg över den maxgräns, som rekommenderas av WHO. I provsvaret skrev tandläkaren att eftersom hon också hade höga silverhalter tydde kombinationen av metaller på att kvicksilvret kom från amalgamfyllningarna.

 


Gudrun trodde egentligen inte att amalgamsanering var lösningen på migränproblemet och hade inget stöd för en sådan i sin omgivning. Men hon grep ändå efter halmstrået.

 

 

- Jag hade testat zonterapi och bytt kost. Nu kände jag att det får bära eller brista, det gällde mitt liv!

 

 


”Har så himla roligt”

Hon vände sig till en tandläkare som var duktig på amalgamsanering och efter ungefär ett år var alla fyllningarna utbytta. Det här var 1993, och redan innan allt amalgam var borta började Gudrun må bättre.

 


 - Migränen kom mera sällan och anfallen var mildare. Mensen var mer regelbunden och inte så riklig. Dimsynen försvann och jag kunde börja ha silverörhängen igen. Jag kände mig yngre och gladare.

 

 

Det blev ett nytt liv på många plan där Gudrun tålde påfrestningar bättre än förut.

 


- År 2000 skickade jag in ett nytt feces-prov. Resultatet visade att både kvicksilver- och silverhalten sjunkit till låga nivåer.

 

 

  Idag är Gudrun ”fisk-vegetarian” och köper bara kravmärkt mat. Hon har många intressen. Bland annat går hon på squaredance och ”har så himla roligt”. Hon sjunger i kör och kan till och med bjuda hem hela kören utan att riskera att behöva ställa in på grund av migrän.

 


- Jag har migrän så sällan och så lindrigt idag, det är en indikation på att min kropp mår mycket bättre. Jag känner mig piggare än när jag var 25 år!

 

 

- Jag ser det som att jag får en tid att njuta och ta igen alla år då jag var begränsad.

 

 


Tips

 

Gudruns råd är att inte bara byta ut amalgamet mot vilken annan fyllning som helst. Och att det krävs planering vid saneringen. Man måste skaffa kunskap själv! Det var det Gudrun gjorde.

 

 

Margareta Dahlberg