Svensk läkare:
- Jag känner mig så fruktansvärt lurad

  

2010-04-20 

 

Patrik har nyligen läst klart grundutbildningen på läkarlinjen och jobbar nu som underläkare. När han läser om hälsoriskerna med kvicksilver från amalgam på Amalgamskadefondens hemsida blir han upprörd. Under hela sin utbildning har han inte hört ett ord om riskerna med amalgam.

- Man tittar ju på allting inom vården utom just detta, menar Patrik.
 

 

För en tid sedan träffade jag Patrik, en underläkare som jobbar på ett sjukhus i Mellansverige. Han är i medelåldern och har nyligen läst klart grundutbildningen på läkarlinjen. När jag frågar honom om varför han har läst till läkare lite senare än de flesta, får jag svaret att han inte var särskilt pluggintresserad under grundskolan och gymnasiet. Intresset för att hjälpa sjuka människor kom betydligt senare i livet vilket innebar att han fick komplettera sina betyg på Komvux och lyckades sedan ta sig in på läkarutbildningen som han klarade utan större problem.

 

 

Ovanligt intresserad av vad som orsakar sjukdom


Samtalet med Patrik blir dock successivt alltmer intressant för mig eftersom han är ovanligt intresserad av vad som orsakar sjukdom hos människor. Efter en stund vågar jag avslöja att jag är engagerad i Amalgamskadefonden och kämpar för att de amalgamskadade skall få hjälp. Nu blir Patrik plötsligt ännu mer intresserad. Vi hinner dock inte prata mer med varandra vi det här tillfället, men tar varandras telefonnummer för att kunna fortsätta vårt samtal senare.

 

 

”Jag blev faktiskt chockad”


Några dagar senare ringer jag upp Patrik som då redan har läst en hel del av vår information på Amalgamskadefondens hemsida.

 

- Det är märkligt, jag har varit vaken för allt som kan orsaka sjukdom, men inte det här. Jag blev faktiskt chockad. Jag känner mig så fruktansvärt lurad. Det är ett sådant svek mot oss läkare att vi inte har fått någon undervisning om detta. Jag blev så ledsen, berättar Patrik.


- Jag har tidigare varit helt övertygad om att det här med amalgamet var den värsta formen av inbillningssjuka. Men man tittar ju faktiskt på allting inom vården utom just detta. Och vi har ju massor av mysterium i sjukvården som skulle kunna förklaras med förgiftning av tungmetaller. Jag har hela tiden undrat varför vi aldrig fick ordentlig utbildning i toxikologi på läkarutbildningen? Varför har jag inte upptäckt det här själv, frågar Patrik märkbart irriterad.

 

 

Har själv Kronisk trötthetssyndrom


Vi fortsätter samtalet och jag berättar en hel del som är nytt för honom och efter en stund avslöjar han att han själv egentligen inte mår så bra.

 

- Jag har gett mig själv diagnosen Kroniskt trötthetssyndrom. Jag känner mig oerhört trött för det mesta och jag mår bara sämre när jag idrottar. Andra tycker att det är så skönt efter idrott, men jag tänker: De är inte riktigt kloka, förklarar Patrik.

 

 

Kan amalgamfyllningarna vara orsaken?


Vi fortsätter samtalet och efter en stund berättar han att han faktiskt börjar fundera över om hans trötthet kan bero på kvicksilvret i hans amalgamfyllningar. Han har åtta stora amalgamfyllningar.

 

 

”Om jag blir frisk då går jag ut offentligt”


Jag berättar då för Patrik om några tandläkare som är mycket skickliga på amalgamsanering. Patrik frågar då direkt efter deras telefonnummer.

- Jag tänker ta kontakt med någon av dem direkt. Om jag blir frisk efter amalgamsanering då har du en medspelare, då går jag ut offentligt! Jag kan börja gråta när ser hur det här har blivit, förklarar Patrik.

 

 

”Skall jag börja äta antioxidanter?”


När jag ger Patrik tipset att han bör börja äta antioxidanter för att skydda sig själv innan han går igenom saneringen blir han förvånad.

 

- Ska jag börja äta sådant? Jag som har förklarat för folk att sånt där är meningslöst att stoppa i sig.

 

Jag förklarar för Patrik att det ofta har visat sig vara den bästa vägen för många att må bättre före, under och efter saneringen. Han får ett tips på en lämplig produkt från mig och kommenterar sedan att han också tänker använda aktivt kol för att ta hand om kvicksilvret.

 


”Nu mår jag mycket bättre än på länge”

En vecka senare ringer jag honom igen och han utbrister då i telefonen:

 

- Jag har ätit antioxidanterna och aktivt kol en vecka nu och sista dagarna har jag mått mycket bättre än vad jag har gjort på länge.

 

 

Snart påbörjar Patrik sin amalgamsanering


Patrik är nu i kontakt med en tandläkare och tänker påbörja sin amalgamsanering så snart som möjligt. Just nu kan varken Patrik eller jag vara helt säkra på att hans amalgamfyllningar är en bidragande faktor till hans trötthet. Men att det är ett hett spår är vi överens om och framtiden får utvisa om våra misstankar var rätt.
 
Patrik tillhör den typ av läkare som ger mig hopp för framtiden. Han har ett öppet sinne, men har ändå båda fötterna på jorden. Hans hunger efter ny och adekvat kunskap är viktigare för honom än att vara politiskt korrekt.

 

 

Fick aldrig höra ett ord om riskerna med amalgam under sin läkarutbildning


Men det sorgliga i sammanhanget är att han under hela läkarutbildningen inte ens har fått höra ett ord om riskerna med kvicksilver från amalgam. Mycket återstår med andra ord innan samhället har nått den mognaden att amalgamskadade blir förstådda och får hjälp.

 

 

Det rör på sig


Vi har dock som jag nämnde i senaste brevet kommit ett stycke på vägen genom att Socialdepartementet vill ta ett initiativ om information till allmänheten om vilka hälsoproblem som kvicksilver i amalgamfyllningar kan ställa till med och hur man som patient skall kunna komma vidare för att få hjälp att bli frisk.

 

Vi jobbar nu med de här frågorna och kommer att återkomma med mer information till dig när vi har något konkret att berätta.

 

 

Stöd oss


Vi är nu inne i en väldigt viktig fas och behöver ditt fortsätta stöd för att arbeta igenom de uppgifter som vi måste genomföra. Sätt därför in din gåva till Amalgamskadefondens Plusgiro

90 07 65 - 9 idag. Din gåva behövs så väl.
Med ett varmt tack på förhand.

 

 

För ett amalgamfritt Sverige
 
Thomas Karlsson
Generalsekreterare

 


Fotnot: Patrik heter egentligen något annat. Av hänsyn till hans yrke och arbetssituation avstår vi tillsvidare att ange hans rätta namn.