En osannolik comeback!

  

2010-05-31 

 

 

Vid flera tillfällen har jag hört talas om Dennis Ljungkvist. Han jobbar som kyrkogårdsvakt-mästare i Höreda i Småland. Hans hälsa havererade rejält 1975 i samband med att hans tandläkare satte in 20 amalgamfyllningar på bara några veckor. Dennis var då 23 år gammal och hade ingen aning om vad som väntade honom.

 

 

Han hade något viktigt att berätta


Under alla år som har gått sedan jag hörde talas om Dennis kamp för första gången har jag aldrig träffat honom personligen. Inte förrän nu i april i samband med en begravning på Höreda kyrkogård. Efter ett kort samtal med honom insåg jag att han hade något viktigt att berätta. Jag fick hans telefonnummer och ringde upp honom någon vecka senare.

 

- Jag blev sjuk tämligen omgående när tandläkaren frenetiskt satte in amalgamfyllning efter amalgamfyllning. Det sved som eld i munnen och jag fick en besk smak. Lite senare fick jag både hjärtflimmer och blev fruktansvärt yr. Efter ett tag var jag helt borta och levde i en overklighetskänsla, berättar Dennis.

 

 

- Du har nog läst lite för mycket i veckotidningarna


Dennis hade läst något om att amalgam kunde orsaka problem och diskuterade detta med tandläkaren. Tandläkaren skrattade och sa att han hade nog läst lite för mycket i veckotidningarna. Dennis hamnade då i ett vakuum där han inte längre hade en aning om vad hans problem kunde bero på.


Nu följer ett antal mycket tunga år för Dennis. Han åker in och ut på lasarettet mellan 1975 och 1984. Men bit för bit skaffar han sig mer och mer kunskap om riskerna med amalgamfyllningar. Han kunde konstatera att problemen började 1975 – samma år som han fick sina amalgamfyllningar.

 

 

- Dina problem är av psykisk natur


När Dennis vid ett tillfälle ligger inlagd på lasarettet i Eksjö går överläkaren och underläkaren ronden och kommer fram till Dennis säng. Överläkaren förklarar för Dennis att hans problem är av psykisk natur. Ett nedslående besked för Dennis.

 

Dagen därpå smög underläkaren in till Dennis rum och bad om ursäkt för vad överläkaren hade sagt dagen innan. Underläkaren förklarade att Dennis problem mycket väl kunde bero på hans amalgamfyllningar. Psyket tar nämligen skada av kvicksilvret i fyllningarna förklarade underläkaren.

 


Ett litet hopp tändes hos Dennis.

 

Hade lågt blodtryck – fick blodtryckssänkande medicin
En tid därefter besökte han en utländsk privatläkare i Vetlanda. Trots att Dennis hade lågt blodtryck gav han Dennis blodtryckssänkande medicin. Den här läkaren var uppenbarligen helt fokuserad på högt blodtryck.

 

- Jag blev fruktansvärt dålig av första tabletten. Jag fick väldigt låg puls och blev helt iskall. Det verkade som om läkaren hade provision när han skrev ut just blodtryckssänkande medicin eftersom det senare kom fram att många andra patienter hade fått samma ordination av honom. När jag besökte läkaren nästa gång bad jag om att få en remiss till en annan läkare.

- Remiss till vad då, till dårhuset? Frågade läkaren.

 

 
- Så många symtom kan man inte ha


Tiden går och Försäkringskassan vill nu förtidspensionera Dennis, men han vill få sin situation utredd ordentligen först. Han hamnar då hos Riksförsäkringsverkets sjukhus i Tranås där han skall få gå igenom en grundläggande utredning. Dennis hade innan den här utredningen varit på en föreläsning av docent Bo Nilsson om riskerna med amalgam. Från föreläsningen fick han med sig ett informationsblad om riskerna.

 

När det var dags att träffa överläkaren i Tranås lämnade Dennis informationsbladet till honom. Överläkaren tog informationsbladet och kastade det direkt i ansiktet på Dennis.

 

- Det där är bara nonsens, förklarade överläkaren bryskt.
Dennis berättade då om alla sina symtom, att han var matt, konstigt yr, hade hjärtflimmer och stod ibland och bara haltade.

 

- Så många symtom kan man inte ha, förklarade överläkaren.

I slutet av läkarundersökningen knackade överläkaren med knogarna på Dennis huvud.

 

- Ja där inne fanns det inte så mycket, förklarade överläkaren arrogant.

 

För Dennis del var besöket på Riksförsäkringsverkets sjukhus i Tranås något av en skräckupplevelse och totalt bortkastad tid. Det enda han fick ut av vistelsen där var att bli förnedrad.

 

 

Vändningen


Det helvete som bröt ut för Dennis 1975 varade i 13 år. Vändningen började egentligen när han tog saken i egna händer och reste till tandläkare Göran Ohlsson i Danderyd för sanering. Dennis var då tämligen övertygad om att kvicksilvret i hans amalgamfyllningar var huvudorsaken.


Vid varje besök i Stockholm sanerade tandläkaren bort två amalgamfyllningar. Dennis ville undvika alltför många och kostsamma resor till Stockholm därför togs två fyllningar ut varje gång. 

 

- Jag blev fruktansvärt dålig varje gång jag var i Stockholm för sanering. Efter andra besöket blev jag så matt att det bara stack i benen och armarna. Det kändes som om jag inte fick luft. När jag kom till tåget kröp jag uppför trappan och fram till sätet.

 

Konduktören såg att jag mådde mycket dåligt och frågade hur det var. Jag fick en kudde av honom så jag kunde halvligga under resan tillbaka till Småland, berättar Dennis.

 

Saneringen och resorna kostade på den tiden sammanlagt

60 – 70 000 kr. Det tog ett år för Dennis att saneras och först efter ytterligare två - tre år började hälsan vända uppåt.

 

- Jag har en del krämpor kvar som jag har lärt mig att hantera, men det är ändå en stor skillnad för mig idag. Jag har till exempel inget hjärtflimmer längre och jag klarar att jobba heltid igen. Jag jobbar på formulär vilket innebär att jag har en hel del jobb som måste göras varje dag. Ibland blir jag dock trött och får lägga mig i personalrummet en stund. Då tar jag resten av jobbet på kvällen, berättar Dennis.

 

- En läkare berättade för mig efter saneringen att hade du varit kriminellt belastad eller alkoholist då hade du fått hela saneringen betald av samhället. Men nu var jag ju inte det så jag fick stå för hela kalaset själv, avslutar Dennis som ändå är tacksam över att ha fått tillbaka så mycket av sin hälsa igen.

 

Det är alltid inspirerande att få träffa människor som Dennis som med en enorm livsvilja och ren småländsk envishet tar sig igenom så svåra saker som han har gjort. Jag tycker personligen att han är värd en medalj. Det läkarvetenskapen inte klarade av ordnade han till slut på egen hand.

 


Korta samtal med Socialminister Göran Hägglund och Thomas Östros


Den första maj demonstrerade flera politiska partier i Uppsala. Jag upptäckte i tidningen att ett par tyngre politiker skulle medverka. Det gällde dels Socialminister Göran Hägglund från Kristdemokraterna som arrangerade en demonstration för familjen i Uppsala. Det gällde också Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor, Thomas Östros som medverkade i Socialdemokraternas traditionella första maj-demonstration.

 

Eftersom de båda toppolitikernas demonstrationståg gick vid olika tidpunkter genom Uppsala bestämde jag mig för att försöka få ett kort samtal med både Hägglund och Östros. Först ut i demonstration var Kristdemokraterna. Efter demonstrationen lyckades jag få några minuters samtal med Hägglund som direkt kände igen mig från uppvaktningen som bland annat Amalgamskadefonden gjorde hos honom hösten 2007.

 

- Vad jag har förstått av tjänstemän på Socialdepartementet har det varit ett mycket tufft arbetstempo med många frågor att hantera under er mandatperiod. Vi har ju kommit ett stycke på vägen i samtalen med tjänstemän på departementet då det gäller amalgamproblemen. Men hur ser det ut nu om Alliansen vinner valet i höst, kommer ni då att prioritera de amalgamskadade och den hjälp de behöver, frågade jag.

 

- Jo det måste vi se till att göra, svarade Socialministern.

 

Mycket nöjd med svaret gick jag vidare till Socialdemokraternas demonstration. Innan det var dags för första maj-talen där lyckades jag få till ett kort samtal med Thomas Östros. Östros uppträdde lika trevligt mot mig som Hägglund.

 

Jag började berätta om att de amalgamskadade är en illa utsatt grupp i Sverige som under årtionden inte har fått någon vård och att detta sannolikt kostar samhället mångmiljardbelopp varje år. Östros lyssnade intresserat men blev plötsligt avbruten av TV4 som omgående ville ha en intervju. Östros prioriterade då intervjun med TV4. Vilken politiker vill inte synas i media? Sedan fanns det inte utrymme för mer samtal med honom. Vad han ansåg om problemen fick jag därför aldrig veta vid det tillfället.  

 

  
Stöd Amalgamskadefonden


Socialdepartementet vill som vi har nämnt tidigare ta ett initiativ om information till allmänheten om vilka hälsoproblem som kvicksilver i amalgamfyllningar kan ställa till med och hur man som patient skall kunna komma vidare för att få hjälp att bli frisk. Vi jobbar vidare med den här frågan.

 

Det är min dröm att vi ska kunna se till att patienter som idag är i en liknande situation som Dennis har varit, inte ska behöva gå igenom så svåra och förnedrande saker som han har gjort.

 

Vi behöver ditt stöd för det fortsätta arbetet mot en anständig vård för de amalgamskadade. Sätt in din gåva för maj månad till Amalgamskadefondens Plusgiro 90 07 65 - 9 idag! Vi är i stort behov av stöd för att kunna jobba vidare. Tack på förhand!
 
För ett amalgamfritt Sverige
 
Thomas Karlsson
Generalsekreterare