Anita är kvar i den svenska byråkratin

 

2011-05-25

 

 
 
Att ta sig igenom den svenska sjukvårdsbyråkratin om man misstänker att man är sjuk av sina amalgamfyllningar kräver egentligen att man både är frisk och har stor uthållighet.

 

Låt mig börja det här insamlingsbrevet med att berätta om ett råd som en tidigare läkare gav Anita Brandelöve när hon sökte hjälp för att hon hade så ont i nacken. Läkaren gav Anita följande råd om hennes smärtor i nacken:

 

- Du har för långt hår, det är därför du har så ont i nacken. Klipp ditt långa hår.

 

- Jamen håret väger ju knappt ingenting, det kan väl inte orsaka smärtorna i nacken, svarade Anita.

 

- Jo jag tycker du ska klippa ditt långa hår för då blir du av med smärtorna, svarade läkaren.

 

Vad tror du Anita gjorde efter det här läkarbesöket? Klippte håret?
Knappast. Anita bytte istället till en annan läkare.

 

Det här är bara en av många egenheter Anita har mött genom åren i kontakten med den svenska sjukvården.

 

Anita misstänks vara sjuk av sina amalgamfyllningar

Jag har haft många kontakter med Anita under senaste månaden. Det finns en misstanke om att hon kan vara sjuk av sina amalgamfyllningar och jag försöker sedan ett par månader hjälpa henne igenom den svenska sjukvårdsbyråkratin som är klart mer komplicerad om man misstänker att man är sjuk av sina amalgamfyllningar än om man hade varit sjuk av något annat.

 

 

Det tar tid med byråkratin


Anita har nu varit hos den tandläkare som vi rekommenderade henne att besöka för att få den förhandsbedömning som landstinget krävde för att kunna ta ställning till hennes ansökan om amalgamsanering enligt högkostnadsskyddet. Tandläkarens förhandsbedömning är nu klar. Landstinget har också begärt in kompletteringar från Anitas läkare. För att dessa kompletteringar skall bli fullständiga har vi kontaktat juristen Ingegerd Lundberg Krook som har hjälpt oss med ett antal viktiga formuleringar. Anita är mycket tacksam för Ingegerds stöd och kunskaper på det här området.

 

Inom någon vecka eller två bör alla handlingar som landstinget begärt in för att kunna ta ställning till Anitas ansökan, vara helt klara och insända. Därefter återstår Landstingets beslut som kan vara avgörande för Anitas chanser att kunna få hälsan tillbaka.

 

 

Något att fundera över för byråkraterna


Livet har varit upp och ner för Anita under senaste månaden. Vi har kommit några steg framåt men man kan säga att Anita fortfarande är kvar i den svenska sjukvårdsbyråkratin. Den är seg att ta sig igenom även om man är frisk. För någon månad sedan ringde Anita till mig och grät för att hon inte orkar strida med byråkratin. Det man i första hand behöver hjälp med från sjukvården när man är sjuk är definitivt inte fler byråkratiska bördor. Kanske är detta något att fundera över för byråkraterna.

 

 

Antioxidanterna blev ett lyft


Anita har annars successivt blivit betydligt piggare och haft mindre ångest med hjälp av det nya och avancerade kosttillskottet med antioxi-danter som har utvecklats av näringsforskaren Med. Dr. Magnus Nylander och som ett företag sponsrar henne med. På en skala från 0 – 10 där 0 står för att man är totalt utmattat och 10 för att man är väldigt pigg hamnade Anita på en 5:a innan hon började med kosttillskottet.

Med kosttill-skottet pendlar hon numera mellan 7 och 8. Om hon glömmer att ta kosttillskottet någon dag faller hon tillbaka och blir betydligt mer trött och nedstämd igen.

Det är allmänt känt att kosttillskott som innehåller rätt proportioner med antioxidanter ofta är till hjälp för amalgamskadade både före, under och efter saneringen.

Anita har tidigare haft stora problem med kramper i benen. Hon har gått på laserbehandling för detta under ett antal månader. Ungefär samtidigt som hon började med kosttillskottet började
kramperna ge med sig och Anita tror att det är en kombination av laserbehandlingen och kosttillskottet som har hjälpt henne att bli av med kramperna. Men även om hon tar kosttillskottet är värken i kroppen kvar samt en del andra symtom.

 

När jag idag frågar Anita hur hon upplever byråkratin omkring hennes ärende svarar hon:

 

- Det går faktiskt ganska bra nu när jag känner mig piggare med hjälp av kosttillskottet.

 

Vi hoppas nu att Anitas ansökan kommer att bli beviljad före sommaren så hon snart kan påbörja amalgamsaneringen.

 

Mer om Anitas kamp för att få hälsan tillbaka i nästa insamlingsbrev.

 

 

Amalgamskadefondens förslag till Socialdepartementet har diskuterats


Vi har nyligen varit i samtal med Socialdepartementet om det förslag som vi har lämnat om information till allmänheten om hälsoriskerna med amalgam. Tempot är mycket högt på departementet nu eftersom de jobbar intensivt med en lagrådsremiss om det så kallade tredje steget i Tandvårdsreformen.

 

Vårt förslag har dock diskuterats för några dagar sedan men ännu är inget beslut fattat. Vi fortsätter att trycka på för att skynda på ärendet. Man måste ha tålamod när man jobbar med frågor som skall drivas igenom av politiker. Det var trots allt envishet och mycket tålamod som ledde till att vi efter många år till slut fick ett amalgamförbud i Sverige den 1 juni 2009.

 

Trägen vinner!

 

 

Fortsätt stöd Amalgamskadefonden


Vi behöver ditt stöd för att komma vidare med Socialdepartementet men också för att kunna stötta Anita Brandelöve och flera andra personer som är i kontakt med oss och som vi misstänker är amalgamskadade och behöver hjälp.

 

Sätt in din gåva på Amalgamskadefondens Plusgiro 90 07 65 - 9 idag!

 

Med ett varmt tack på förhand!

 

För ett amalgamfritt Sverige
 
Thomas Karlsson
Generalsekreterare