Årets Politiker mot Amalgam 2010 utsedd

 2011-01-18

 

Amalgamskadefondens jury har nu utsett Årets Politiker mot Amalgam för 2010. För första gången har vi också utsett Årets forskare mot Amalgam.

Miljöminister Andreas Carlgren (c) har av Amalgamskade-fondens jury utsetts till Årets Politiker mot Amalgam för 2010.

 

När Miljöministern öppnade den globala kvicksilver-konferensen i Stockholm i juni 2010 höll han ett inledningstal där han gav en tydlig fingervisning till nära 500 deltagare som kom från 132 länder. I sitt tal förklarade Miljöministern att:

 

      - Vi behöver inte kvicksilver i tandvården längre.

 

Det här uttalandet anser juryn är en mycket viktig markering som kan få stor betydelse inför de kommande konferenserna och möjligheten att få till ett förbud mot amalgam i den globala kvicksilverkonvention som man vill anta vid den sista konferensen.

 

 

Årets forskare mot amalgam 2010

 

Lars Hylander, professor vid Uppsala universitet har utsetts till Årets Forskare mot Amalgam för 2010 för sina enastående insatser för att stoppa falsarierapporten från WHO:s tandläkare i slutet av 2010.

 

Professor Hylander har med sina insatser på ett avgörande sätt bidragit till att frågan om ett globalt förbud mot amalgam fortfarande är möjligt efter kvicksilverkonferensen i Japan i januari 2011.

 

 

Från Amalgamskadefondens sida vill vi framföra våra gratulationer till mottagarna av utmärkelserna.