Norsk tandsköterska fick kvicksilverskada godkänd som yrkessjukdom

 

 2012-04-27 
 
Den norska tandsköterskan Tordis Klausen är en av många tandsköterskor som har skadats av att ha arbetat med kvicksilver i tandvården. Hon jobbade som tandsköterska och blandade kvicksilver i amalgam mellan åren 1969 till 1992. Under den här perioden blev hon svårt sjuk. Nu har norska försäkringskassan godkänt hennes krav på ersättning ända så långt tillbaka som till 1992.

 

Tordis har sedan hon blev sjuk 1992 jobbat hårt under många år för att få både sina och andra tandsköterskors skador som orsakats av arbetet med kvicksilver, klassade som yrkessjukdom.

 

Tordis har i sin kamp fått stöd från en rad utländska (bl a professor Maths Berlin) och norska experter för att norska myndigheter skall ta problemen på allvar. Hon har fört kampen genom alla rättsinstanser, mot flera hälsoministrar och mot norska Försäkringskassan.

 

Det norska TV-programmet NRK-Brennpunkt har vid tre tillfällen kritiskt granskat myndigheternas behandling av de norska tandsköterskorna. Efter 20 års kamp har nu äntligen norska försäkringskassan godkänt Tordis Klausens skador som yrkessjukdom.