När ”sanningen” har sin grund i en lögn…

 

Augusti 2007

 


Jag vill börja med att berätta att jag har ägnat en stor del av sommaren till att bygga ut. Jag önskar att du kunde se hur bra det blev!

 

Nu bor du förmodligen så långt ifrån mitt hem så att du knappast kan komma och titta på mitt hantverk. Men i dina tankar rullar det kanske upp en och annan bild av hur min tillbyggnad ser ut. Du föreställer dig kanske att det blev ett stort garage eller ett extra mysigt rum för en tonåring.


Men för att avslöja sanningen är min utbyggnad något helt annat. Något mycket mer blygsamt.

 

I vårt hus har vi haft en två våningar hög skohylla i entrén. Vårt lilla problem som vi har brottats med var att den var alldeles för liten. När våra ungdomar har sina trevliga kompisar på besök (och det har de nästan varje dag) så hamnar alla deras skor på golvet. När man går igenom havet av skor är det lätt att stå på näsan. Frun och jag har därför gjort några besök i möbelaffärer för att hitta en större skohylla utan att lyckas.

 

Det var då vi bestämde oss för att bygga till vår gamla skohylla som är från början av 90-talet. Sagt och gjort. Jag köpte hem lite virke och byggde till två våningar ovanpå den gamla skohyllan och vips så fick nästan alla skor plats i skohyllan. Med bara en dags jobb. Det blev kanske inte världens snyggaste skohylla, men oj så praktisk. Nu får man ju faktiskt rum att gå på golvet!


Vad kan du lära dig av det här?

Jo att ord och uttalanden kan användas med syftet att förleda ditt tänkande och dina föreställningar. En tillbyggnad behöver ju inte vara något märkvärdigt. Orden jag i början använde för att beskriva min tillbyggnad var avsedda till att förleda dina tankar ganska rejält.


Socialstyrelsen vet hur man förleder människors uppfattningar med ord

Vid några tillfällen träffade jag Agneta Ekman under tiden hon var medicinalråd hos Socialstyrelsen. Hon är utbildad tandläkare. Vid varje tillfälle jag var i kontakt med henne uppträdde hon på ett mycket trevligt sätt. Hon var alltid välklädd och visade sympati för oss och vår kamp mot amalgamet. Hon ”tyckte” till och med synd om patienter som behövde lida på grund av kvicksilvret från amalgam.

 

I bakhuvudet tänkte jag dock att det förmodligen är så här myndigheten vill att deras medarbetare skall agera i syfte att fortsätta förhala sanningen om amalgamet. Med vänliga ord säger de en sak till oss för att få oss att tro att Socialstyrelsen nu äntligen tänker göra något åt amalgamproblemen, men när det blir skarpt läge och de måste uttala sig offentligt agerar de reflexmässigt enligt Socialstyrelsens regelbok om mörkläggning. Allt i syfte att förhala problematiken.


Av miljöskäl – inte av hälsoskäl

Jag blev därför inte särskilt förvånad när Agneta kommenterade den pågående utfasningen av amalgam i Sveriges Radio strax före hon slutade sitt jobb hos Socialstyrelsen 1 mars, 2006.

Hon ansåg i programmet att det är glädjande att användningen av amalgam minskar. 

- Av miljöskäl tycker jag det är mycket, mycket bra att vi får den här utfasningen, löd hennes kommentar.

 

Det är naturligtvis bra att Agneta Ekman gläder sig åt att användningen av amalgam minskar. Men det är just hennes kommentar som avslöjar det mesta om hennes trohet till sin förre arbetsgivare.


Att människor blir svårt sjuka av kvicksilver från amalgam känner man garanterat till på Socialstyrelsen men det är absolut inget man vill erkänna officiellt eftersom man lever med den bisarra uppfattningen att ett erkännande skulle kunna leda till katastrofala samhällsekonomiska konsekvenser. Däremot anser man att det är synnerligen viktigt att skydda miljön från kvicksilvret. Socialstyrelsen har kanske missuppfattat sitt uppdrag? Får man föreslå ett namnbyte till Miljöstyrelsen?


Den värsta formen av bedrägeri

Det sägs att den värsta formen av bedrägeri utgår alltid från någon form av sanning som sedan förvanskas och presenteras på ett sätt som får mottagaren att tro att det är sant.

 

Sanningen är normalt alltid farlig för den som lever i en lögn. Det märker vi inte minst av att massmedia brukar vara rejält på hugget för att avslöja skandaler av allehanda slag. Därför borde det ju rimligen vara enkelt för oss som kämpar mot amalgamet att förmå dem att skriva och avslöja de övergrepp som amalgamskadade får utstå i vården. Tyvärr har detta dock visat sig vara betydligt tuffare än någon av oss kunnat förutse.


Sitter chefredaktören och tandläkaren i samma Frimurarorden?

Vi har nämligen genom åren fått tydliga signaler om att chefredaktörer för olika tidningar ute i landet sitter som medlemmar i samma Frimurarorden eller Rotarygrupp som tandläkarna på orten. Om detta stämmer kan man förstå varför det många gånger är så tyst i tidningarna om amalgamskandalen.

 

Samtal med en redaktör för Aktuellt och Rapport

När Amalgamskadefonden genomförde TV-kampanjerna förra året hade jag flera samtal med en man som var redaktör för både Aktuellt och Rapport. Han var verkligen intresserad och insåg hur vansinnigt illa samhället hade hanterat de amalgamskadade. Efter våra samtal rådgjorde han med redaktionen om de skulle ta upp amalgamproblematiken lite mer ordentligt på nyhetsplats.


”Sanningen kan inte berättas förrän om 30 år!”

Efter några dagar fick jag dock beskedet att ”amalgamproblemen är nog som med Estonias förlisning – sanningen kan inte berättas förrän om 30 år!” Han visste alltså att det fanns en sanning att berätta – en obehaglig sanning inte minst för Socialstyrelsen. Kanske var redaktionen rädd för att det skulle bli för mycket liv i luckan eftersom det ju för närvarande inte är politiskt korrekt att ta de amalgamskadades problem på allvar. Då är det ju enklare att presentera lite ”ofarligare” nyheter.

 

Genom åren har vi ofta upplevt att massmedia saknar kurage att våga ifrågasätta Socialstyrelsen och sjukvårdens diskriminering av de amalgamskadade.


Vi har haft tusen skäl för att ge upp kampen – men vi kan inte lämna patienterna i sticket

Under mer än 15 års strävan har vi haft tusen skäl att ge upp kampen mot amalgamet. Vi har mött väldigt mycket motstånd och till och med hot. Men vi vägrar att lämna patienterna i sticket. Vi vägrar att låta högmodet hos Socialstyrelsen få fortsätta att kväva den lilla människan. Vi vägrar att dra oss tillbaka och stillatigande se på när amalgamskadade går under. Det är därför vi kämpar vidare. Och det skall redaktören på Aktuellt och Rapport veta att vi inte tänker sitta här och vänta i 30 år innan de drabbade kan förvänta sig något historiskt erkännande genom media!


Mötet med Socialministern – nu måste det till helt nya grepp!

Förberedelserna inför mötet med Socialminister Göran Hägglund i slutet av september har nu påbörjats. Vi har kontaktat Tandvårdsskadeförbundet och IAOMT och för en dialog om vilka gemensamma krav vi skall ställa. Tillsammans skall vi mejsla fram ett konkret åtgärdsprogram som den nya regeringen helt enkelt måste ge sitt bifall till. Alla tidigare försök till lösningar har misslyckats fatalt. Nu måste det till helt nya grepp.

 

Och dessutom tänker vi tala klartext om vad som är sanning och vad som är lögn om kvicksilver från amalgam. Vi räknar inte med att Göran Hägglund har fått sanningen presenterad från Socialstyrelsen!


David besegrade Goliat!

Socialstyrelsen får under det här året hela 538 000 000 kr att sätta sprätt på av staten. De behöver inte skriva något månatligt insamlingsbrev. Pengarna får de in ändå. Utan problem. Oavsett hur de sköter sig.

 

Genom gåvor får Amalgamskadefonden in totalt omkring en tusendel av det belopp som Socialstyrelsen får. Orättvist? Naturligtvis, men när David besegrade Goliat var det inte på grund av storleken. Vi tror fullt och fast att det är möjligt att genomföra stora förändringar på amalgamfronten även om vi för närvarande är en liten organisation.


Vi har det fortfarande tufft ekonomiskt – Fortsätt hjälp oss!

Som jag berättade i förra brevet är sommaren en mycket tuff ekonomiskt utmaning för oss. Situationen har bara förbättrats marginellt sedan mitten av juli. Vi uppskattar verkligen det stöd du har gett under senaste månaden. Men vi måste be var och en som får det här brevet att göra en extra insats också under augusti. I värsta fall kan en liten organisation bli så ekonomiskt försvagad att man i praktiken inte kan fortsätta sin verksamhet. Det sista vi vill är att tvingas lägga ner verksamheten på grund av för svag ekonomi. De amalgamskadade är värda ett bättre öde än att vi nästan når mållinjen i vår kamp men inte orkar ta oss över linjen. Våra marginaler är idag väldigt små och vi behöver ett rejält extra tillskott under flera månader framöver för att vända på situationen.


Du kan hjälpa oss på följande två sätt:

1. Om du, utöver den gåva du månatligen brukar ge, sätter in en extra gåva på 100 kr eller mer varje månad fram till jul, då löser du successivt våra problem.

 
2. Kan du dessutom under närmaste månaden be en vän att börja stödja Amalgamskadefonden med en gåva varje månad då förändras vår situation väsentligt. Be din vän att sätta in en gåva (och ange namn och adress) på vårt Plusgiro nummer 90 07 65 – 9. 

Tack för din gåva, ditt engagemang och din välvilja!

 

För ett amalgamfritt Sverige

 

Thomas Karlsson

Generalsekreterare

 

 

Här finner du radiointervjun på Internet med förra medicinalrådet Agneta Ekman: 

http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2006-02-18&Artikel=799198