Till slut förstod Helena Anliot att hon var kvicksilverförgiftad

 
- Jag trodde smärta i tänderna var något alla hade, säger Helena Anliot, tennisspelare på toppnivå.
 
Men det som började som obehag blev så småningom verklig sjukdom – Helena fick bland annat kroniskt trötthetssyndrom och körtelfeber. Tills hon tog bort sina amalgamfyllningar och livet så sakteliga började återvända.
 
 - Det värsta var att det inte fanns någon hjälp att få!
  

 

Helenas problem med tänderna började på allvar1988. Visst hade hon varit känslig i tänderna redan tidigare. Hon hade börjat få amalgamfyllningar redan i småskolan, och gnisslade tänder så hårt att fyllningarna gick sönder.
 


- Det här året tyckte min tandläkare att jag borde byta ut två amalgamfyllningar mot guldkronor, som bättre står emot trycket. Efter det fick jag ännu mer ont i tänderna och metallsmak i munnen.

 

I mitten av 1994 hade de flesta symptomen

försvunnit berättar Helena

 

 

 

Helena tänkte att det är väl så de flesta har det.

 

 

 

Hela kroppen slogs ut

 

1990 blev Helena ordinerad bredspektrum antibiotika för bölder på huden, som hon hade lidit av länge. Det var en intensiv kur som hon skulle äta i ett à två år. Vad hon inte visste var att antibiotika löser ut kvicksilver, mer än normalt, ur amalgamfyllningar.

 

 

- Efter ett års medicinering slutade jag med antibiotika eftersom jag hade blivit sjuk, berättar Helena.

 

 

1992 kom sjukdomarna och symptomen slag i slag – kroniskt trötthetssyndrom, körtelfeber, reumatisk ledvärk, muskelvärk och muskeltrötthet. Hon fick anfall av utmattning med darrningar i hela kroppen, svimningskänsla, hjärtklappning, dimsyn, ringningar i öronen, håravfall och led av extrem trötthet. Hjärnan kändes trög och grötig, och hon fick svårt att hålla en röd tråd i ett samtal på grund av minnesförslut och svårigheter att hålla koncentrationen. Det var svårt att arbeta.

 

 

- Antibiotikan satte ytterligare fart på min kvicksilverförgiftning samtidigt som den bröt ner bakteriefloran i tarmen så att jag fick en allvarlig svampinfektion ovanpå det andra. Till sist ville jag bara ligga i sängen och dra ett täcke över mig. Jag gjorde bara precis vad jag måste.

 

 


14 fyllningar på fyra månader

 

Helena skrev ner hur hon mådde. Och hon gick till många läkare under den här perioden.

 

 

- Men jag fick en känsla av att de trodde att jag var hypokondriker. De allmänna prov som togs visade inga större fel.

 

 

- Som vältränad elitidrottare känner man sin kropp väl, man vet hur den känns när den är frisk och stark. Jag visste att jag var sjuk.

 

 

Helena slutade att söka läkarhjälp. 1993 tog hon i stället kontakt med Olle Redhe, en av pionjärerna i Sverige mot amalgamanvändning inom tandvården. Han hade insett sambandet mellan amalgamfyllningar och kvicksilverförgiftning och har skrivit böcker m det.

 

 

När Helena förstod att hon var kvicksilverförgiftad bestämde hon sig för att ta ut fyllningarna. Genast.

 

 

- Jag stod inte ut psykiskt med att ha giftet i munnen. Jag ville få bort det till vilket pris som helst. Jag blev avrådd att gå så fort fram men tog bort alla mina amalgam- och guldfyllningar på fyra månader. Det var det snabbaste kliniken gick med på.

 

 

Alla slags skyddshjälpmedel användes, men Helena blev ändå väldigt sjuk med darrningar, frossa, yrsel och värk och en konstig grötig känsla i huvudet. Bölder slog upp vid käkarna och lymfkörtlarna.

 

 

- Men jag blev så sakteliga bättre, och i mitten av 1994 hade de flesta symptomen försvunnit. Det gick i vågor. Vid ansträngning blev jag sämre. 

 

 

 

Styrkan tillbaka

 

Helena har sökt hjälp på många sätt. Hon har läst böcker om hur kroppen fungerar och hur man avgiftar den.

 

 

- Nog är det väl konstigt att ett av jordens giftigaste ämnen får placeras så nära hjärnan. Det är ju en hälsorisk bara att bo i närheten av ett krematorium.

 

 

Efter saneringen av tänderna fick Helena hjälp av alternativsjukvården med bland annat  utrensning genom tarmsköljning och naturläkemedel, som binder tungmetaller. Hon åt också vitaminer och mineraler för att stärka immunförsvaret. Helena äter Levande föda, som är starkt utrensande i sig själv och bygger upp immunförsvaret. Just nu gör hon en tungmetallutrensning igen med hjälp av bland annat selen. 

 

 

Helena arbetar som konstnär och personlig assistent.

 

 

- Jag har blivit bättre hela tiden. De senaste åren har jag inte ens haft en förkylning. De fysiska begränsningarna har släppt, och jag kan gå långa promenader utan att oroa mig för att säcka ihop.

- Men jag känner att jag fortfarande har kvicksilver i kroppen och jobbar vidare för att bli helt fri.

 

 

 

Nöjd med livet

 

Det har varit några tuffa år. Men inte tuffare än vad andra människor upplever, tycker Helena.

 

 

- Jag är nöjd med mitt liv. Man är ju den man är på grund av det man går igenom och hur man går igenom det. Det finns många olika sorters smärta att genomleva.

 

 

- Sjukdomen och andra svårigheter har gett mig en chans att utvecklas som människa.

 

 


Margareta Dahlberg