Amalgamsanering - förberedelse

 

 

 

Vem bör saneras?

 
Egentligen borde varje amalgambärare saneras, men om du fortfarande är fullt frisk och inte har barnafödande framför dig kan du gott vänta tills tandläkarna lärt sig mer om hur en säker sanering skall gå till. Istället kan du äta mineraler och vitaminer, och så mycket frukt och grönsaker som möjligt, för att förebygga sjukdom.

 

 


Du som är sjuk: gå först till läkare!

 

Om du inte mår bra kan det inte nog poängteras hur viktigt det är att du genomgår en ordentlig läkarundersökning innan du saneras. Om du lider av en allvarlig sjukdom är det nödvändigt att du står under läkarbehandling.

 

 

Oavsett om doktorn finner något eller ej kan det inte uteslutas att kvicksilver från dina amalgamfyllningar kan bidra eller vara orsaken till dina besvär.

 

 

Du som planerar att skaffa barn

 

Om du planerar att skaffa barn bör du gå igenom en sanering i god tid innan du blir gravid. Om du inte sanerar kommer kvicksilver från ditt amalgam att delvis överföras via moderkakan till ditt barn. Efter att barnet är fött förs kvicksilver dessutom över till barnet via modersmjölken.

 

Läs mer om Gravidetet och amalgam

 


Förberedelser

 

En sund och hälsosam livsstil är något som vi varmt rekommenderar dig för att din kropp ska få goda förutsättningar till ett friskt och kreativt liv.

 

 

Innan du går igenom en amalgamsanering är det viktigt att du minst en månad före påbörjar en antioxidantbehandling. Rådgör med kunnig läkare och läs boken Fri från amalgam. Boken är slutsåld för närvarande, men kan lånas på bibliotek.

 

 

Aktivt kol binder frigjort kvicksilver. En halvtimme före urborrning av amalgam bör du därför dricka ett glas vatten som har blandats med en dospåse aktivt kol som går att köpa på Apoteket. Du bör ta ytterligare en dospåse aktivt kol ungefär ett dygn efter urborrning av amalgam. Aktivt kol binder det kvicksilver som sväljs ner i magen.

 

 

Det är av stor vikt att du väljer en tandläkare med erfarenhet av säker amalgamsanering. Du bör hos tandläkaren begära ett förslag till åtgärder och vilka kostnader behandlingen innebär.