Varning för oförsiktig amalgamsanering

 

 

Amalgamskadefonden varnar bestämt för amalgam-sanering utan ordentliga skyddsåtgärder. Det är viktigt att du själv skaffar kunskaper om hur saneringen av dina tänder bör utföras. Många tandläkare saknar kunskap om hur man skyddar patienten från giftig kvicksilverånga som frigörs i betydande omfattning när man borrar bort amalgam.

 

Läs mer om amalgamsanering här.
 

 

Christina Persson blev sjuk efter oförsiktig sanering. ”Jag litade på min tandläkare.” 
Onsdag den 1 mars 2006, tog Christinas tandläkare bort fem stycken amalgamlagningar vid ett enda tillfälle. Då Christina kontaktade Amalgamskadefonden några dagar efter saneringen hade hon blivit sjuk som en följd av behandlingen hos tandläkaren.

 

 

För ungefär ett år sedan började Christina i Borås fundera på att ta bort sina amalgamfyllningar. Hon hade då tio stycken fyllningar i sin mun.

 

Christina blev sjuk efter

att tandläkaren borrat bort

fem amalgamfyllningar 

 

 

Hon upplevde att det ångade från dem och kände också en obehaglig smak av amalgamet. Detta var anledningen till att hon ville ta bort fyllningarna. Under den period hon började funderade på att ta bort fyllningarna, var hon inne på Amalgamskadefondens 

hemsida ett flertal gånger och läste om sanering. Efter det gick det en längre tid innan saneringen genomfördes.

 

 

Christina var inte säker på om det stämde att man kunde bli sjuk efter sanering, men misstänkte det från vad hon hört från andra som sanerat sitt amalgam.

 

 

På morgonen då hon skulle ta bort lagningarna frågade hon specifikt sin tandläkare om man kunde bli sjuk, och nämnde att hon hört att man kan bli det. Tandläkaren svarade ett bestämt nej, och påstod att ingen någonsin blivit sjuk efter en sanering under de 20 år som han arbetat. Det skulle inte vara några problem att ta bort fem amalgamfyllningar vid ett enda tillfälle.

 

 

 

Använde din tandläkare skyddsutrustning vid saneringen?


- Jag vet inte vad för skyddsutrustning det är som man bör använda. Vad jag såg använde han samma sug som används i vanliga fall. Inget speciellt lades runt tanden, som jag i efterhand har läst att man ska göra. Han bröt inte heller bort bitar ur lagningarna, utan borrade och slipade hela vägen.

 

 

 

Hur mår du nu, efter saneringen?


- Jag mår inget vidare. Jag orkar inte träna på ett bra tag nu utan får nöja mig med promenader. Första dagarna efter så darrade min händer. Jag var helt matt i kroppen och blev trött för minsta lilla. Jag grät utan anledning, gapade på mina barn och min sambo tvingades vara hemma från jobbet under helgen efter, för att jag inte orkade ta hand om vår lille son. Vi hade tänkt skaffa ett barn till i maj eller juni, men nu har jag blivit rekommenderad att vänta i minst 6 månader efter att allt amalgam är borta.

 

 

 

Har du kontaktat din tandläkare sedan du blev sjuk?


- Jag har ringt hans tandsköterska vid två tillfällen och berättat hur jag mår. Hon tyckte synd om mig och sa att jag skulle krya på mig. Hon sade också att de visst kunde ta en tand i taget nästa omgång om det var det jag ville.

 

 

 

Anser du att din tandläkare agerat orätt gentemot dig?


- Absolut, jag skulle vilja stämma honom, men jag får försöka förlåta.

 

 

 

Har du gjort något speciellt för att tillfriskna?


- Jag har fått antioxidanter och juicer från en tandläkare i Göteborg. Dessa har jag varit tvungen att ta för att ens komma på fötter igen.

 

 

 

Utifrån dessa erfarenheter, vad skulle du rekommendera personer som vill sanera?


- Ta reda på allt innan! Ring och hör er för med andra som gjort samma sak, för att få reda på vilka tandläkare som är experter på området. Gå inte till er gamla tandläkare bara för att han säger att han kan göra det.

 

 

Särskild varning till fertila och gravida kvinnor.